Vaak gestelde vragen

Hieronder vindt u antwoorden op veel gestelde vragen

Na het maken van een reservering (aankoop) via de website van Agenda VCA, ontvangt u een bevestiging van aankoop. Het wordt verzonden naar het e-mailadres dat is opgegeven bij het plaatsen van de bestelling.

Binnen 24 uur (op werkdagen) ontvang je een boekingsbevestiging en een document waarmee je toestemming krijgt om deel te nemen aan het gekozen examen. Op dit document vindt u aanvullende informatie over het examen.

Geen bevestiging ontvangen?

Controleer je spam folder. Als het er niet bij staat, neem dan contact met ons op. Het is mogelijk dat er een onjuist e-mailadres is opgegeven (bijvoorbeeld een typfout). Een geldig e-mailadres is vereist om de boekingsbevestiging te versturen.

VCA cursussen worden regelmatig op zaterdag gegeven in Nijmegen – de actuele open cursusdatums zijn beschikbaar op de VCA cursuswebsite.

Door heel Nederland worden VCA-examens regelmatig, meerdere per week, georganiseerd. De actuele datums van de open examens zijn beschikbaar op de VCA examens website.

Om deel te nemen aan een cursus die wordt afgesloten met een examen of het examen zelf, moet u een geldig identiteitsbewijs bij u hebben (het document kan niet verlopen op de dag van het examen).

LET OP!

De volgende documenten worden als belangrijke documenten beschouwd:

1) een geldig paspoort 
2) ID-kaart

Als er meer dan 48 uur (op werkdagen) tot de examendatum zit, kan het examen

worden opgezegd en u ontvangt alle gemaakte kosten terug zonder extra kosten.

Als je het examen wilt annuleren voor de datum die minder dan 48 uur is, ontvang je geen restitutie.

Als je te laat bent voor:

 1. een cursus – probeer ons te informeren over de vertraging. Als dit niet mogelijk is, sluit je dan aan bij de groep en probeer de leerlingen en de leraar niet te storen.
  2. examen – examens worden afgenomen door een externe, geaccrediteerde exameninstelling. Als je te laat bent, kan de examinator je het recht op deelname aan het tentamen weigeren. In dit geval ontvangt u geen restitutie. Als je het examen op een andere datum wilt afleggen, moet je een andere, betaalde boeking maken

Bent u niet geslaagd voor het VCA-examen, dan kunt u dit als volgt opnieuw doen:

 • Er is geen limiet voor het afleggen van het VCA-examen
 • U kunt minimaal 48 uur voor de geselecteerde datum van het volgende examen reserveren (dit is de tijd die nodig is voor de officiële aanvraag en afgifte van de kaart die recht geeft op het afleggen van het examen)

Als u om redenen buiten uw wil niet aan het examen kunt deelnemen, zoals Covid-isolatie (die later dan 48 uur voor het examen begint), neem dan contact met ons op. Elke situatie wordt afzonderlijk bekeken.

Als je een groep wilt indienen voor het examen, kun je twee opties gebruiken:

  1. boek je examens via de website. De persoon die de boeking maakt, ontvangt een bevestigingsmail en wordt beschouwd als een vertegenwoordiger van de groep.
  2. neem contact op met het VCA Talen-bureau en zend je kandidaten voor het examen in. Vergeet niet de volgende gegevens:
   1. Plaats en datum van het examen
   2. Examentype en taal
   3. Gegevens van de kandidaat – voor- en achternaam en geboortedatum (dezelfde als op het identiteitsbewijs)

Hier kunt u een voorbeeld van een sollicitatiedossier downloaden voor meer kandidaten.

Na het behalen van het examen ontvang je een kopie van je diploma in elektronische vorm. Het wordt verzonden naar het e-mailadres dat bij de bestelling is opgegeven. Heeft u een diploma ontvangen en zijn de gegevens daarop onjuist, bijvoorbeeld een typfout of een onjuiste geboortedatum, meld dit dan direct bij VCA Talen. Als uw aanvraag binnen 14 dagen na het afleggen van het examen wordt verzonden, wordt zonder extra kosten een nieuw diploma uitgereikt.

VCA proeftoetsen maken een deel uit van de vaste cursus.

Ook kun je kennis maken met de vorm van het examen dankzij de gratis VCA-toetsen, of gebruik maken van de VCA-toetspakketten op het VCA EDU e-learningplatform. De proefpakketten op het platform bevatten ook één benadering van het examen, waardoor het niet nodig is om een ​​extra examen aan te schaffen.

Stationaire cursussen – dit zijn klassieke cursussen waarbij je direct contact hebt met de docent, je kunt vragen stellen. Direct na afloop van de cursus wordt een examen afgenomen. Voor zo’n cursus is het noodzakelijk om de plaats te bereiken waar het wordt gehouden en een dag door te brengen.

Online cursussen – beschikbaar op aanvraag. Door de VCA e-learning cursus aan te schaffen, kunt u direct beginnen met leren. U bepaalt zelf hoeveel tijd en op welk moment u besteedt aan het opdoen van kennis en het uitvoeren van proeftoetsen. Je beoordeelt je bereidheid om het examen af ​​te leggen. U reserveert op een geschikte plaats en tijd.

Bent u uw VCA-diploma kwijt, neem dan contact met ons op. Voor het bestellen van het volgende diploma moet een administratieve vergoeding worden betaald.

In 2023 ontvangt iedere geslaagde VCA- en SOG cursist de uitslag van het examen digitaal.
Tevens ontvangt u ook het diploma en bijbehorende pasje digitaal. U kunt het VCA pasje in uw telefoon hebben!
Vanaf 2023 worden géén papieren diploma’s en bijbehorende pasjes meer per post verstuurd.

Toch graag een diploma met pasje in de brievenbus?

Het blijft mogelijk dat u diploma’s op papier blijft ontvangen met het bijbehorende pasje. Extra kosten van toepassing.